Hoe werken de natuurlijke anti-tekenbanden?

Teken zijn erg vervelende beestjes, zowel voor huisdieren als voor de baasjes. Jaarlijks hebben veel dieren en mensen er weer last van. Honden en katten zijn dichter bij de grond en daarom springt een teek gemakkelijk tussen de warme haren van jou huisdier. Dit is dan ook voor een teek de ideale plaats om zich in de huid vast te bijten. Dit wil je natuurlijk niet, hiervoor hebben wij de oplossing: De 100% natuurlijke anti-tekenband ! 

 

Deze banden zijn met de hand gemaakt en voorzien van EM-X keramiek kralen. Deze kralen zorgen ervoor dat de teek zich niet prettig voelt en zal een alternatief kiezen; niet uw huisdier.

 

In de EM-X kralen zijn Effectieve Micro-organismen (EM) zonder toegang van lucht (anaeroob) ingebakken. De kralen hebben een lengte en doorsnee van 10mm. Door de kwaliteit kunnen de EM kralen een leven lang mee gaan. Let wel op, wanneer de kralen beschadigd zijn zal de werking minder worden. Ons advies is dan ook om jaarlijks een nieuwe band om te doen bij je hond. Afhankelijk van hoe veel je hond speelt en de kralen beschadigen. 

 

De werkzaamheid van de EM keramiek is gebaseerd op het principe dat energie kan worden behouden en kan worden overgedragen door alle eigenschappen te binnen in de gebakken klei. Door het verhitten worden de Effectieve micro organismen ingebakken in de klei. Deze EM stralen verre infrarood stralen uit deze kun je ook wel zien als trillingen. Het zijn dan ook deze trillingen (resonantie) die de teken niet prettig vinden en waardoor ze liever voor een andere gastheer kiezen. Omdat deze resonantie niet/nauwelijks voelbaar is wordt de band door uw huisdier goed geaccepteerd. 

 

* voor het beste effect laat je de band 24 uur per dag om.

* Deze banden zijn ook geschikt voor dieren met gevoeligheid of allergieën (geef dit bij bestellen wel even aan, dan houden we daar rekening mee met het versieren van de band met kralen)

* Na 4 weken dragen is de werking optimaal. 

* Spoel de band iedere 3 weken goed schoon met lauw warm water (zonder zeep). Hiermee voorkom je dat het vuil de werking van de halsband beïnvloed. Laat de halsband daarna drogen in de zon (eventueel achter het raam). 

* Zwemmen met de halsband is geen probleem (niet in zwembad water/chloor water), na het zwemmen even laten drogen in de zon. 

* Doe voor de veiligheid de band af wanneer uw hond ruiger speelt dan "normaal". 

* Deze natuurlijke anti-tekenband is geen gewone halsband, er kan geen leiband of riem aan vast gemaakt worden. Mocht u dit wel willen kunt u ons een bericht sturen dan passen wij de band aan (ook de prijs zal hierbij anders zijn). 

* de band geeft (net als de chemische middelen op de markt) geen 100% garantie en je zult voor de zekerheid altijd je hond moeten checken op teken. 

 

p.s: ook voor mensen kunnen wij armbandjes/enkelbandjes maken !


Herken een teek

Teken zijn geleedpotigen en ze lijken op kleine platte spinnetjes. Teken behoren ook tot de spinachtigen. Eerst is een teek een eitje, dan een larve, vervolgens een nimf en daarna is het pas een volwassen teek. 

Een teek kan gevaarlijke ziektes met zich mee brengen. Zo wordt de borrelia bacterie (die de ziekte van Lyme kan veroorzaken) voornamelijk overgebracht door de schapenteek, of wel de zogenaamde harde teken, herkenbaar door een schildje over hun achterlijf. Wel 20% van de teken is besmet met de borrelia bacterie die dus de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Daarnaast is wel 30% van de teken naast de borrelia bacterie besmet met een andere tekenoverdraagbareziekte. 

 

Zo'n teek heeft een levenscyclus van 3 tot 4 jaar, afhankelijk van het klimaat.

Een teek voedt zich met het bloed van zoogdieren, vogels en reptielen. Alleen het ei-stadium van de teek voedt zich niet. Ieder volgend stadium voedt zich slechts eenmalig en ondergaat daarna een rustperiode waarin hij naar het volgende stadium gaat.  

 

Alleen de vrouwelijke teken bijten. Zij hebben het bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Na een paring bijt ze zich vast op haar gastheer, zuigt zich vol met bloed, waardoor haar lichaam opzwelt. Vervolgens laat ze los en legt op de bodem wel 1000 tot 2000 eitjes waarna ze zelf sterft. 

 

Met name in de herfst worden de eitjes gelegd en zijn teken dus erg actief (niet alleen de zomer dus). In het voorjaar komen de larven uit de eitjes en begint het teken seizoen dus alweer. Deze larven zullen zich voeden op kleinere gastheren (muizen, vogels etc.). Aan het einde van de zomer vervellen de larven tot nimfen, deze gaan in winterrust. (wanneer de temperatuur onder de 7 graden komt). Het volgende seizoen worden de nimfen weer actief en voeden zich en zal aan het eind van het seizoen vervellen tot een volwassen teek. Deze volwassen teek gaat het volgende seizoen opzoek naar een grotere gastheer, zal paren eitjes leggen waardoor de cyclus weer opnieuw begint. 

Controleer op tekenbeten

Wandel je veel samen met je hond(en)? controleer jezelf en je dieren dan iedere dag goed op teken. Teken hebben voorkeur om bijvoorbeeld in je knieholte, oksel, liezen of achter je oren te gaan zitten. Bij dieren is deze voorkeur iets minder door de vacht die ze hebben heeft een teek beter houvast en kan hij overal op het lichaam zich vast bijten. 

 

Heeft je huisdier toch een teek? 

* verwijder de teek direct. Hoe langer de teek in de huid vast zit hoe groter de kans op overdracht van ziektes. Durf je dit niet, kun je altijd bij een trimster/dierenarts/pension/asiel terecht. 

* Gebruik GEEN alcohol, jodium, zeep, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert.

* Neem een puntig pincet waarmee u de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Er zijn verschillende tekenverwijderaars op de markt. 

* Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de kop van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet het beetwondje NADAT u de teek heeft verwijderd met 70% alcohol of jodium. 

 

Zelf een tekenbeet? check de site www. tekenradar.nl en meldt de beet bij het RIVM